Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Пролетна каша от гъби

Пролетна каша от гъби

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4067285
Пролетна каша от гъби
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Пролетна каша от гъби - малко хлебче ви трябва и сте готови"

Необходими Продукти

  • гъби - 500 г /ползвах 200 г кладница и 300 г печурки/
  • чесън - 4 средно големи скилидки /пресовани/
  • брашно - 3 с.л. /пълни/ 55 г
  • олио - масло
  • манатарки - няколко сушени /може да ги пропуснете/
  • бяло вино - 100 мл
  • сметана - 100 мл течна млечна за готвене
  • зеленчуков бульон - 1 с.л. сух органичен
  • сол - на вкус /фино смляна морска/
  • бял пипер - млян /или черен/
  • мащерка - голяма щипка суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите почистих, измих, подсуших и нарязах на не много големи, но не и твърде малки парченца.

В 700 мл вода сварих за 1-2 минути сухия бульон и оставих леко да се охлади.

В дълбок тиган загрях 1 с.л. масло и 2 с.л. олио и сложих гъбите и сушените манатарки, като леко ги посолих. Когато течността им се изпари, запържиха се и останаха на мазнина, добавих чесъна, мащерката и след около половин минута отстраних тигана от котлона.

Гъбите преместих в чиния, а в тигана сложих виното и върнах на котлона за 20 секунди, за да поеме ароматите и да му се изпари алкохолът.

Прехвърлих го в чашата, с която го измерих. В тигана сложих 2 с.л. масло и 2 с.л. олио и добавих брашното.

Разбърквах, докато доби златист цвят, след което започнах да добавям от бульона, редувайки с виното, докато получих желаната гъстота.

Винаги се старая да е една идея по-рядко, защото когато постои вкусната гъбена каша се сгъстява допълнително. Прибавих гъбите, сметаната и мления бял пипер и готвих още 2-3 минути, като разбърквах постоянно.

Сервирах топло, поръсено със ситно нарязан магданоз. Най-вкусна е гъбената манджа, когато се хапва веднага след приготвянето ѝ, но разбира се, може и да се претопли, ако остане.

Добър апетит!

Забележки:

- За постен вариант на нашата гозба с гъби може да приготвите кашата само с олио и без сметаната. Относно сухия бульон, трябва да прочетете съставна опаковката. Добавям снимка на двата сухи органични бульона, които ползвам и за които често ме питате, като под всеки описвам откъде го купувам и слагам линк.

- Виното придава съвсем леко доловим кисел акцент, така че ако не ви допада, може да го пропуснете. За мен то обогатява вкуса и когато имам на разположение, винаги добавям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Много апетитно изглежда!
30.03.2022 06:38
1