Начин на приготвяне
Измийте перфектно листата от лобода и манголд и ги накълцайте на много ситно.
Обелете двата вида чесън и също нарежете на дребно.
Запържете чесъна в загретите масло и олио и когато леко се позлатят, сложете зелениите с малко сол и лимонова трева. Бъркайте, докато обемът им спадне и омекнат.
Сипете брашното и продължете да бъркате, за да се позапържи. За целта трябва да готвите в тиган с широка повърхност, но в същото време и да в сравнително дълбок.
Ако не разполагате с такъв, може да си добавите брашното предварително запечено, за да сте сигурни, че няма да остане с вкус на сурово.
Нелейте последователно млякото и водата, като разбивате с телена бъркалка, за да предотвратите образуването на бучки.
Доовкусете със още сол, лимонова трева и черен пипер.
Варете кашичката про непрестанно бъркане на слаб до умерен огън, докато се сгъсти. Наливайте още мляко и вода, ако е необходимо, и когато имате желаната консистенция, сложете малко повече от половината настъргано козе сирене.
Когато се разтопи, пролетната каша е готова.
При мен се получава с такава консистенция, че пада на парцалчета от бъркалката. Имайте предвид, че при изстиване кашата със сирене се стяга още повече.
Поднесете на момента, като поръсите всяка порция със останалото настъргано ароматно козе сирене (аз използвам испанско queso curado de cabra).
Също така може да гарнирате пролетната каша от лобода, манголд и козе сирене със парченца сушено пикантно чоризо, получава се много вкусно.
Добър апетит!