Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Полезен спанак с ориз

Полезен спанак с ориз

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066286626
Полезен спанак с ориз
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 3
29/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Полезен спанак с ориз - опитайте и ще ви се услади"

Необходими Продукти

  • спанак - 500 г свеж
  • лук - 1 средно голяма глава /нарязана на дребно/
  • моркови - 1 средно голям /настърган на едро/
  • ориз - 1 ч.ч. /200 г
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • доматено пюре - 1 с.л. равна
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • зеленчуков бульон - 1 ч.л. сух органичен
  • сол - на вкус фино смляна морска
  • олио - и масло
  • магданоз - 4 стръка свеж
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанака почистих, като използвах и дръжките. Накиснах го в студена вода за 10-15 минути, след което го измих, отцедих и нарязах на средно дебели ивици.

В широка тенджера загрях 5 с.л. олио и 1 с.л. масло. Няма как без мазнинка да се сготви постно ястие. Добавих лука и моркова, посолих и готвих, докато омекнаха и морковът си пусна красивия цвят.

След това прибавих джоджена и спанака, посолих още малко /тъй като и бульонът съдържа сол/. Разбърках и готвих, докато омекне - или около 5 минути.

След това добавих червения пипер и доматеното пюре. Разбърках и след половин минута прибавих и измития и отцеден ориз. Отново разбърках и готвих за минута, след което прибавих бульона.

Приготвих бульона от 1200 мл вода и лъжичката бульон. По указание се приготвя с 2 лъжички, но аз реших да съм икономична, а ползвам и други добавки в рецептата, които допълват вкуса. Ако не разполагате с бульон, може да добавите само гореща вода. За да бъде сочно ястието, ползвам пропорция 1:5 /ориз: вода/

Намалих степента на котлона на 3 от 6 степени на моята печка, сложих капака, оставяйки го леко открехнат, и готвих до омекване на ориза и поемане на течността, като целя и ястието пролетен спанак с ориз да остане сочно.

Това отне около 25 минути. На финал, ей така - от щедрост и за щипка лукс, добавих още една лъжица масло, поръсих със ситно нарязаната листна част на магданоза и отстраних спаначената яхния от котлона. Ако искате да е постно ястието, не добавяте масло, яйца или мляко.

Сервирах порциите с нарязани сварени яйца /домашни/ и купичка кисело мляко.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: