Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Дипове»Сос от патладжани и кисело мляко

Сос от патладжани и кисело мляко

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Сос от патладжани и кисело мляко1 / 2
17/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
21 мин.
Порции
4-6
"Сос не е точната дума за този ароматен еликсир, който ви предлагаме в момента"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • кисело мляко - 2 ч.ч. (500 мл)
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 4 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • лимони - 2 с.л., изцеден сок
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • домати - нарязани на тънки филийки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Патладжаните се дупчат по цялата повърхност с вилица и се слагат в тава за печене. Пече се около 1 час или докато омекнат.

Оставят се да изстинат напълно. Патладжаните се разрязват наполовина по дължина и се изгребва вътрешната им част. Отцеждат се от излишната вода.

Заедно с киселото мляко, зехтина, лимоновия сок, солта и пипера се блендират, докато се получи гладка смес. Прехвърлят се в чиния за сервиране и се изстудяват в хладилника най-малко за 30 мин.

Украсяват се с доматите по желание. Сервират се с питка или препечени филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: