Начин на приготвяне
В подходящ съд се сипва чашата с грис и олиото. Пържи се на котлона, докато цвета стане кехлибарен. Добавя се маслото и се пържи още 1-2 минути, внимавайте, защото започва да прави мехурчета и има опасност да се изгорите.
В друга тенджерка се прави сироп от захарта и водата, към него сложете ванилията и кората на лимона.
Когато заври, добавете към сместа с гриса, много внимателно, защото почва да пръска и сместа става бурна.
Продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъсти, когато стане гъста като каша, се сваля от котлона и се разсипва в купички, силиконови формички или в тавичка и се оставя на хладно, за да стегне.
По желание може да поръсите халвата с пудра захар или шамфъстък.
Грис халва в силиконови формички е вкусен десерт!