Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Халва»Карамелена грис халва

Карамелена грис халва

ЙоанаЙоана
Новак
28120
Карамелена грис халва1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Не десерт, а истинско кулинарно вълшебство - опитайте нашата карамелена грис халва"

Необходими Продукти

  • грис - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - разтопено 1/2 ч.ч. олио
  • захар - 1 и 1/2 - 2 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • портокалова кора - от 1 среден портокал, по - едро настъргани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете 1 ч.ч. захар да се карамелизира, след това добавете останалата захар и долейте цялата вода. Бъркайте, докато се разтопи и снемете карамеления сироп от котлона.

загрейте маслото в отделен съд и добавете гриса. Бъркайте енергично, докато грисът покафенее, за около 2 минути.

Долейте карамеления сироп бъркането продължава, докато грисът се сгъсти.

Непосредствено преди да снемете от огъня, добавете канелата и портокаловите кори.

Сипете халвата във форма за кекс, загладете отгоре и сложете в хладилник да изстине и стегне.

След това обърнете карамелената грис халва в поднос и поръсете със смес от натрошени ядки и кафява захар по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
514
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Отдавна не се бях сещала за грис халва.Тази рецепта ме върна в ученическите години,когато по столовете задължително присъстваше в седмичното меню.
15.02.2016 18:19
3
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
По принцип не обичам много грис халва, но съпруга ми обожава. Та тази ми допадна и се оказа страшно вкусна. Аз малко пропуснах да сложа ароматните подправки в карамеления сироп, но си ги ръснах отгоре на готовата халва като декорация, ядки ще добавя слудващия път :)
Портокаловите ми корички бяха от купените, но дават желания аромат поне ;)
01.02.2016 22:20
7
1