Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Грах в сметанов сос

Грах в сметанов сос

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Грах в сметанов сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • масло - 4 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • лук - 3 глави, шалот, на ситно
  • магданоз - 1 с.л.
  • джоджен - 1/2 ч.л.
  • грах - 1, 5 кг, зелен
  • зеленчуков бульон - 2/3 ч.ч. (150 мл)
  • яйца - 2 бр.
  • сметана - 1/2 ч.ч. (125г), пълномаслена
  • пармезан - 1/2 ч.ч. (60 г)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото и зехтинът се разтопяват на умерена температура. Добавят се лукът, магданозът, джодженът и се пържи около 5 мин. Прибавят се грахът и бульонът. Огънят се намалява и се вари около 15 мин., като се добави още бульон при необходимост.

С решетъчна лъжица се вади грахът и изцежда, като се запази соса от готвенето. Яйцата се разбиват заедно със сметаната. Добавят се пармезанът, солта и пиперът.

Добавя се сметановата смес в тенджерата със запазения сос и се бърка добре. Държи се на огъня около 15 мин. - докато леко се сгъсти сместа. Добавя се грахът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: