Начин на приготвяне
Разделете прясното мляко в два отделни съда.
Към едното (леко затоплено) добавете маята, 1 с.л. от захарта и 60 г от брашното. Разбъркайте до образуване на гладка кашичка и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Към другата част от млякото прибавете останалата захар, щипка сол, какаото и содата. Сложете на котлона и разбъркайте колкото да се смесят продуктите. Не е необходимо да завира. След това оставете да се охлади.
Разтопете маслото. Разделете яйцето на жълтък и белтък. Прибавете жълтъка на яйцето към сместа с маята, а белтъка заделете за намазване.
Добавете също охладената шоколадова смес и разбъркайте. Добавете също и маслото, което трябва да е охладено.
Започнете да прибавяте брашното, бъркайки с шпатула. Накрая добавете фино настъргана кора на половин портокал и 2 с.л. ром.
Не е необходимо да месите. Всичко се разбърква с шпатула до гладко, лепкаво тесто за козунак.
Намажете си ръцете с малко олио и оформете тестото на топка, която сложете в купа и покрийте с фолио. Оставете на топло за 1 час, докато удвои обема си.
След това разстелете тестото на работния плот и поръсете с шоколадови капки или нарязан на ситно шоколад.
С няколко движения омесете тестото, колкото да се разпредели равномерно шоколада.
Разделете тестото на 8 равни части. Всяка оформете на топче и поставете във формички за мини панетоне.
Може да направите едно по-голямо панетоне. За целта ще ви трябва форма за печене с диаметър 14 см.
Ако не разполагате с такива форми може да ползвате по-дълбоки купички, например тези за крем карамел, които трябва да намажете с масло.
Покрийте формите с кърпа или фолио и оставете отново да втасат за още един час.
След това разбийте белтъка и намажете внимателно с четка всяко козуначе.
По желание поръсете с филиран бадем и сложете да се пекат в загрята на 180 °С фурна за 20 минути до суха клечка.
Изключително вкусно и лесно за приготвяне мини панетоне с шоколад, подходящо за всяка празнична трапеза.
Весели и споделени празници!
Източник: Valentina Gasparqn-Doneva
Коментари