Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Мини панетоне с шоколад

Мини панетоне с шоколад

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Мини панетоне с шоколад
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
16/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Мини панетоне с шоколад - ако искате да усмихнете някой, това е начинът"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г
  • мая - 5 г суха
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 160 мл
  • кафява захар - 70 г Мусковадо
  • масло - 50 г
  • какао - 25 г
  • шоколад - 80 г на капки
  • сода бикарбонат - 1/3 ч.л.
  • сол - щипка
  • ром - 2 с.л.
  • портокали - кората на 1/2 цитрус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете прясното мляко в два отделни съда.

Към едното (леко затоплено) добавете маята, 1 с.л. от захарта и 60 г от брашното. Разбъркайте до образуване на гладка кашичка и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Към другата част от млякото прибавете останалата захар, щипка сол, какаото и содата. Сложете на котлона и разбъркайте колкото да се смесят продуктите. Не е необходимо да завира. След това оставете да се охлади.

Разтопете маслото. Разделете яйцето на жълтък и белтък. Прибавете жълтъка на яйцето към сместа с маята, а белтъка заделете за намазване.

Добавете също охладената шоколадова смес и разбъркайте. Добавете също и маслото, което трябва да е охладено.

Започнете да прибавяте брашното, бъркайки с шпатула. Накрая добавете фино настъргана кора на половин портокал и 2 с.л. ром.

Не е необходимо да месите. Всичко се разбърква с шпатула до гладко, лепкаво тесто за козунак.

Намажете си ръцете с малко олио и оформете тестото на топка, която сложете в купа и покрийте с фолио. Оставете на топло за 1 час, докато удвои обема си.

След това разстелете тестото на работния плот и поръсете с шоколадови капки или нарязан на ситно шоколад.

С няколко движения омесете тестото, колкото да се разпредели равномерно шоколада.

Разделете тестото на 8 равни части. Всяка оформете на топче и поставете във формички за мини панетоне.

Може да направите едно по-голямо панетоне. За целта ще ви трябва форма за печене с диаметър 14 см.

Ако не разполагате с такива форми може да ползвате по-дълбоки купички, например тези за крем карамел, които трябва да намажете с масло.

Покрийте формите с кърпа или фолио и оставете отново да втасат за още един час.

След това разбийте белтъка и намажете внимателно с четка всяко козуначе.

По желание поръсете с филиран бадем и сложете да се пекат в загрята на 180 °С фурна за 20 минути до суха клечка.

Изключително вкусно и лесно за приготвяне мини панетоне с шоколад, подходящо за всяка празнична трапеза.

Весели и споделени празници!

Източник: Valentina Gasparqn-Doneva

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Уникално красиви!
16.04.2022 10:17
1