Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Карамелено Панетоне

Карамелено Панетоне

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Карамелено Панетоне
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Поредната невероятна рецепта на нашата потребителка Мария - италианско панетоне с карамелен вкус, което е зашеметяващо"

Необходими Продукти

  • брашно - 425 г бяло
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 75 г на стайна температура
  • вода - 40 мл топла
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 130 мл топло
  • захар - 55 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • КАРАМЕЛ
  • захар - 130 г
  • за декорация
  • карамелова заливка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Тортена форма с високи стени, около 7 см над основните сантиметри, покрита с хартия за печене.

Маята се разтваря в топлата вода. Оставя се да шупне за 10 минути. В кладенчето на брашното се счупват целите яйца и двата жълтъка, излива се шупналата мая. Добавя се топлото прясно мляко, захарта, маслото на кубчета.

Цялата смес се разбърква с дървена лъжица до меко тесто. Изсипва се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 2 часа или докато увеличи обема си.

В касерола се изсипва захарта и на умерен котлон се карамелизира до светъл карамел. Изсипва се върху хартия за печене и се оставя напълно да изстине.

Втасалото тесто се посипва с 1 ч. л. екстракт ванилия и се размесва в самата купа. Вдига се с ръка и се обръща. Тестото е лепкаво.

Карамелът се начупва на парчета с дървено чукче.

Посипва се с брашно плот и се изсипва тестото. Поръсва се и отгоре с брашно. В началото с ръце се оформя на правоъгълник, а след това с точилката се дооформя. Не трябва да е тънко разточено, около 60/40 см. Посипва се с натрошените парчета карамел из цялото тесто.

Завива се на руло, като се помага с широката шпатула и с нея се прихлупват от двете страни краищата му един върху друг, за да се образува кубче. Обръща се от гладката страна. Това е топката тесто, която се поставя във високата форма. Оставя се да втаса и да изпълни основната форма за печене, за около 30-40 минути.

Козунакът се пече на 180 градуса за около 35-40 минути. След като се е охладило панетонето се реже на големи късове с назъбен нож. По желание се добавя и карамелен сос.

Карамеленото Панетоне е много вкусно!

Източник: Zuleyha

Забележка: Разкошен вкус на италианско карамелено панетоне. Допълнително съм приготвила и карамелен сос.

Високата форма може да се приготви от хартия, като за основа се постави кръг с диаметър на формата и се поставят високи стени около 7 см и с кламер се защипят.

По този начин ще се получи височина на панетонето. Може и да се изпече и във висока форма от метална кутия от бисквити. Височината е силно характерна за този вид сладкиш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Невероятен е! Направо усещам аромата!
04.09.2017 11:41
1
Покажи всички подкоментари