Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Тортена форма с високи стени, около 7 см над основните сантиметри, покрита с хартия за печене.
Маята се разтваря в топлата вода. Оставя се да шупне за 10 минути. В кладенчето на брашното се счупват целите яйца и двата жълтъка, излива се шупналата мая. Добавя се топлото прясно мляко, захарта, маслото на кубчета.
Цялата смес се разбърква с дървена лъжица до меко тесто. Изсипва се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 2 часа или докато увеличи обема си.
В касерола се изсипва захарта и на умерен котлон се карамелизира до светъл карамел. Изсипва се върху хартия за печене и се оставя напълно да изстине.
Втасалото тесто се посипва с 1 ч. л. екстракт ванилия и се размесва в самата купа. Вдига се с ръка и се обръща. Тестото е лепкаво.
Карамелът се начупва на парчета с дървено чукче.
Посипва се с брашно плот и се изсипва тестото. Поръсва се и отгоре с брашно. В началото с ръце се оформя на правоъгълник, а след това с точилката се дооформя. Не трябва да е тънко разточено, около 60/40 см. Посипва се с натрошените парчета карамел из цялото тесто.
Завива се на руло, като се помага с широката шпатула и с нея се прихлупват от двете страни краищата му един върху друг, за да се образува кубче. Обръща се от гладката страна. Това е топката тесто, която се поставя във високата форма. Оставя се да втаса и да изпълни основната форма за печене, за около 30-40 минути.
Козунакът се пече на 180 градуса за около 35-40 минути. След като се е охладило панетонето се реже на големи късове с назъбен нож. По желание се добавя и карамелен сос.
Карамеленото Панетоне е много вкусно!
Източник: Zuleyha
Забележка: Разкошен вкус на италианско карамелено панетоне. Допълнително съм приготвила и карамелен сос.
Високата форма може да се приготви от хартия, като за основа се постави кръг с диаметър на формата и се поставят високи стени около 7 см и с кламер се защипят.
По този начин ще се получи височина на панетонето. Може и да се изпече и във висока форма от метална кутия от бисквити. Височината е силно характерна за този вид сладкиш.
Коментари