Начин на приготвяне
Винаги съм си мислила, че да направиш Панетоне е трудна задача, докато не се престраших да запретна ръкави и проверя наистина ли е така.
Идва Коледа, затова точно сега беше момента и се оказа никак сложно. А резултатът е толкова възхитителен, че човек бързо омаловажава факта, че му е отнело повечко време в кухнята.
За да се получи типичната височина на Панетоне, трябва да се използва подходяща форма. Стандартните са с диаметър 16 см., а височината е 13 см (моята е и с откопчаващо се дъно, което улеснява доста изваждането).
Дори да не разполагате с форма за Панетоне може да вземете обикновена такава с близък диаметър, а за височината да изрежете хартия за печене и да си направите високи стени.
От тази рецепта ще получите два броя автентични италиански коледни хлябове, обогатени с бял шоколад, ядки и сушени и конфитирани плодове.
Започнете с приготвяне на префермент като смесите леко затоплената вода с 10 грама мая, лъжица захар и 200 г брашно. Разбъркайте на меко тесто, покрийте и оставете да втаса за 40-50 минути или докато утрои обема си.
В голяма купа пресейте останалите 500 г брашно и направете кладенче, в което сипете две от целите яйца + двата жълтъка и млякото, разбити със захарта. Натрошете останалата мая, сипете брендито и щипка сол (да не попада директно върху маята) и замесете меко тесто.
Тъй като е лепкаво и трябва повече работа с него, е добре да се ползва миксер с приставки за тесто - така работата се улеснява много, а и ще отнеме по- малко време постигането на еластичност.
Месене с уред - от 3 до 5 минути, а на ръка - 10-15 минути.
Докато трае процесът се добавя малко по малко маслото и втасалото предварително тесто - префермент, а брашно се сипва само колкото е нужно в началото докато спре да лепне. Тестото трябва да си остане меко, за да бъде Панетоне - то пухкаво и въздушно.
Отново оставете в купата да втаса за 40-50 минути на топло и покрито с чиста кърпа. За това време трябва да удвои и дори утрои своя обем.
Въздушното тесто премесете върху набрашнен плот разтеглете във форма на квадрат 30/30 см.
Орехите накълцайте на ситно, конфитираните плодове и сушените сини сливи нарежете. Стафидите, ако са малки, оставете така, а белият шоколад начупете на различни по големина парченца.
Сипете всичко това равномерно върху формирания квадрат и сгънете. Разтегляйте и сгъвайте няколко пъти с леко преместване и добавяне на малко брашно, за да не лепне. Целта е ядките и плодовете да се интегрират добре.
Разделете тестото на две равни части от по приблизително 900 г. Всяка оформете на топка и поставете в намазнената форма или директно в хартията. Панетонето трябва отново да втаса докато бухне добре - около час. Когато е готово намажете с третото разбито яйце.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете 50-60 минути.
Тъй като вероятно бързо ще се зачерви отгоре, след 15-тата минута сложете пласт алуминиево фолио отгоре, за да не потъмнява прекалено.
Аз към края на печенето намалям температурата на 170 градуса, но това много зависи от фурната, тъй че при вас може да не се наложи.
Хубаво е да печете на ниска позиция на решетката поради факта, че Панетоне е по-високо от обикновени печива и питки, а във фурната ще бухне допълнително.
Оставете да изстине върху решетка преди да поднесете или опаковате за подарък.
Да ви е сладко и Весела Коледа!