Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козунак с лимонада в тенджера

Козунак с лимонада в тенджера

Козунак с лимонада в тенджера
Снимка: Кристиан Александров
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"Козунак с лимонада, който се приготвя в тенджера - това си е чудо"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 400 мл
  • лимонада - 100 мл
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • еритритол - 1 с.л.
  • мая - 14 г суха
  • захар с ром - 1 пакетче (5 г)
  • лимонена захар - 1 пакетче (5 г)
  • ванилова захар - 1 пакетче (5 г)
  • олио - 100 мл
  • масло - 50 г разтопено
  • стафиди - 100 г
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме мякото и към него добавяме маята, 2 с.л. захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркваме и покриваме съда с кърпа. Оставяме така за 20 минути.

В купа разбиваме яйцата с 1 с.л. захар. Добавяме еритритола, ваниловата захар, лимоновата захар, захарта с ром и лимонадата. Към тази смес добавяме шупналата мая и разтопеното масло. Постепенно добавяме и цялото количество брашно.

Омесваме меко тесто, като е добре да месим по-продължително.

Оформяме тестото на топка, намазваме го с малко олио и го поставяме в дълбока купа. Покриваме го с фолио.

Оставяме тестото в топло помещение за 1 час. След това го изваждаме на плота и започваме да го месим отново, като постоянно си мажем ръцете с олио до абсорбиране на цялото количество олио.

Покриваме отново козуначеното тесто и го оставяме за още 1 час.

Поставяме лист хартия за печене в дълбока и висока тенджера с по-малък диаметър. Хартията трябва да покрива цялата вътрешност на съда.

Разделяме тестото на 5 топки. Всяка топка раздърпваме и поръсваме със стафиди. Оформяме на фитили и усукваме.

Оплитаме и оформяме козунака. Поставяме го в тенджерата и оставяме за 30 минути да бухне още.

Намазваме козунака с разбит жълтък с прясно мляко.

Загряваме фурната на 50 °C. Поставяме вътре козунака и го държим така 20 минути. Изваждаме го за кратко, поръсваме го със захар и веднага го връщаме във фурната.

След това увеличаваме температурата на 150 °C и печем 20 минути.

Накрая включваме на 180 °C и доопичаме вкусния великденски сладкиш още около 15 минути до суха клечка и приятно зачервяване.

Оставяме готовия козунак с лимонада в тенджера да се охлади, както е в тенджерата, и след това го изваждаме на решетка или кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
40
31
20
11
Дай твоята оценка: