Начин на приготвяне
В топла лимонада се натрошава маята с 1 супена лъжица захар и 3 -4 с.л. брашно, оставяме да шупне за 10 минути.
Замесва се меко тесто с активираната мая, разбити яйца със захар и останалите продуктите.
Върху набрашнен плот се сипва тестото и с намазнени ръце се вкарва разтопеното масло, като се разтяга и сгъва многократно.
Оставя се да втаса 40 минути, разделя се на 3 фитила с дължина 40 см. Леко се сплескват на ленти и поставяме от плънката. Всяка лента се оформя на руло, усуква се наляво и дясно като въже.
Сплитаме трите фитила на плитка и поставяме във форма за кекс върху хартия за печене.
Оставя се на топло, докато домашният козунак удвой обема си.
Набождат се орехови ядки и сушени боровинки. Намазва се с разбит жълтък с 1 ч.л. кисело мляко.
Печем на най-долна скара в загрята фурна 150°C около 20 минути с вентилатор, покрива се с фолио, спираме вентилатора и печем на 180°C още 20-25 минути.
Изважда се козуначената плитка, намазваме с карамелен сироп /имам готов в хладилника/ и поръсваме с влажна захар, приготвена от 1 с.л. вода и 2 с.л. захар на едри кристали.
Добър апетит с този козунак с лимонада и халва!
Светли празници!
Коментари
Не става ясно и как се прави тоя карамелен сироп.
Ми пишете коректни рецепти, де!