Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с лимонада и халва

Козунак с лимонада и халва

Козунак с лимонада и халва
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
28/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 110 г
  • течна стевия - 1 капачка
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 100 г
  • лимонада - 100 мл топла
  • мая - 20 г
  • лимонова кора
  • брашно - 700 г
  • плънка
  • тахан халва - 50 г
  • черен шоколад - 50 г
  • сушени боровинки - шепа
  • карамелен сироп - 30 мл
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • краве масло - 60 г за измесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла лимонада се натрошава маята с 1 супена лъжица захар и 3 -4 с.л. брашно, оставяме да шупне за 10 минути.

Замесва се меко тесто с активираната мая, разбити яйца със захар и останалите продуктите.

Върху набрашнен плот се сипва тестото и с намазнени ръце се вкарва разтопеното масло, като се разтяга и сгъва многократно.

Оставя се да втаса 40 минути, разделя се на 3 фитила с дължина 40 см. Леко се сплескват на ленти и поставяме от плънката. Всяка лента се оформя на руло, усуква се наляво и дясно като въже.

Сплитаме трите фитила на плитка и поставяме във форма за кекс върху хартия за печене.

Оставя се на топло, докато домашният козунак удвой обема си.

Набождат се орехови ядки и сушени боровинки. Намазва се с разбит жълтък с 1 ч.л. кисело мляко.

Печем на най-долна скара в загрята фурна 150°C около 20 минути с вентилатор, покрива се с фолио, спираме вентилатора и печем на 180°C още 20-25 минути.

Изважда се козуначената плитка, намазваме с карамелен сироп /имам готов в хладилника/ и поръсваме с влажна захар, приготвена от 1 с.л. вода и 2 с.л. захар на едри кристали.

Добър апетит с този козунак с лимонада и халва!

Светли празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аа, видях го маслото и олиото. Извинявам се! ?
Но карамеления сироп си го търся! ?
03.05.2024 16:06
Анонимен
Анонимен
Никъде в продуктите не сте писали масло и какво количество, а в приготвянето има масло. И тези 2 с.л. олио кога и къде се слагат? Никъде ги няма в приготвянето!
Не става ясно и как се прави тоя карамелен сироп.
Ми пишете коректни рецепти, де!
03.05.2024 12:58