Начин на приготвяне
Затопляме мякото и към него добавяме маята, 2 с.л. захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркваме и покриваме съда с кърпа. Оставяме така за 20 минути.
В купа разбиваме яйцата с 1 с.л. захар. Добавяме еритритола, ваниловата захар, лимоновата захар, захарта с ром и лимонадата. Към тази смес добавяме шупналата мая и разтопеното масло. Постепенно добавяме и цялото количество брашно.
Омесваме меко тесто, като е добре да месим по-продължително.
Оформяме тестото на топка, намазваме го с малко олио и го поставяме в дълбока купа. Покриваме го с фолио.
Оставяме тестото в топло помещение за 1 час. След това го изваждаме на плота и започваме да го месим отново, като постоянно си мажем ръцете с олио до абсорбиране на цялото количество олио.
Покриваме отново козуначеното тесто и го оставяме за още 1 час.
Поставяме лист хартия за печене в дълбока и висока тенджера с по-малък диаметър. Хартията трябва да покрива цялата вътрешност на съда.
Разделяме тестото на 5 топки. Всяка топка раздърпваме и поръсваме със стафиди. Оформяме на фитили и усукваме.
Оплитаме и оформяме козунака. Поставяме го в тенджерата и оставяме за 30 минути да бухне още.
Намазваме козунака с разбит жълтък с прясно мляко.
Загряваме фурната на 50 °C. Поставяме вътре козунака и го държим така 20 минути. Изваждаме го за кратко, поръсваме го със захар и веднага го връщаме във фурната.
След това увеличаваме температурата на 150 °C и печем 20 минути.
Накрая включваме на 180 °C и доопичаме вкусния великденски сладкиш още около 15 минути до суха клечка и приятно зачервяване.
Оставяме готовия козунак с лимонада в тенджера да се охлади, както е в тенджерата, и след това го изваждаме на решетка или кърпа.