Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Вкусен великденски козунак

Вкусен великденски козунак

Вкусен великденски козунак
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Вкусен козунак за Великден, от който гостите ще ах-нат"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за доомесване
  • яйца - 6 бр. средно големи
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 320 г + за поръсване
  • мазнина - 100 г масло/мас
  • олио - 150 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилия - 2 прахчета (по 2 г)
  • ванилова захар - 1 пакет (10 г)
  • ромова есенция - 3 - 4 капки
  • мая - 42 г прясна
  • сушени плодове - 100 г стафиди, червени боровинки
  • ром - за накисване на сушените плодове
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура. Брашното е на София Мел, двойно пресято. Маслото и маста трябва да са разтопени.

Разтворете маята с мало топло мляко, добавете супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Разбъркайте и оставете да шупне.

Разбийте яйцата с миксер за кратко, заедно със захарта. Прибавете и прясното мляко. Разбъркайте, докато захарта се стопи.

Направете кладенче в брашното, сложете маята, добавете яйчената смес и част от маслената смес. Добавете ванилията, ваниловата захар, капките ром и настърганата кора от лимон.

Започнете да месите. Постепенно прибавяйте и останалото масло. Месете до получаване на гладко и еластично козуначено тесто - до появата на мехури.

Завийте тестото и го оставете на топло, за да втаса.

Накиснете сушените плодове в алкохола.

Разделете тестото на топки - 9 бр. Разтеглете всяка топка тесто.

Оваляйте сушените плодове в брашно, сложете по малко върху всяка питка и завийте на фитил, усучете.

Сплетете 3х3 на питка, оформете козунаците. Сложете ги в подходящи тавички за печене. Ако се притеснявате, че могат да залепнат, сложете на дъното домакинска хартия. Оставете на топло отново да втасат.

Разбийте жълтъка с малко вода.

Намажете втасалите козуначета с помощта на четчица, поръсете с кристална захар.

Изпечете на 170-180 градуса. Когато започнат да се зачервяват, покрийте с домакинска хартия. Проверете готовността с помощта на дървена клечица.

Вкусният великденски козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Страхотен козунак!
27.04.2022 12:39