Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Барбун на фурна

Барбун на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Барбун на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
29/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Барбун на фурна - който разбира, тук се спира"

Необходими Продукти

  • барбун - 700 г (5 - 6 рибки, тегло на непочистени)
  • розмарин - 2 клонки
  • лимони - 1/2 сока
  • бяло вино - 100 мл.
  • бульон - 1 кубче пилешки или зеленчуков
  • зехтин - около 50 мл + за намазняване на тавата
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибките барбун от вътрешности, като цепнете коремчетата им. Отстранете перките и люспите и хубаво измийте под течаща вода.

Смесете в дълбока купа виното, сокът от 1/2 лимон, зехтина, сол и стритото кубче бульон.

Добавете клонки розмарин и сложете рибите да престоят в сместта като хубаво ги объркате, за да се намажат и овкусят отвътре и отвън.

Нека маринованите барбуни престоят така около половин час.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Извадете барбуна от купата и подредете в намазнена тава. В коремчетата сложете чесън назязан на филийки и залейте с маринатата, която е останала в купата. Ако е малко, може да сипете много малко вода и да поръсите с още зехтин.

Не забравяйте да сложите отгоре и клонките розмарин.

Печете рибата около 15 минути или докато розовият цвят на кожата на рибките стане по- наситено червен.

Сервирайте печеният барбун на момента, докато е топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: