Начин на приготвяне
Почистваме копривата и откъсваме само листата от стеблото с ножица или с ръкавици. Използваме само листата на копривата! Стъблата често са твърди и жилави.
Копривата се измива добре и се попарва във вряла вода за около 5 минути на котлона. Така копривата запазва красивия си зелен цвят.
Изважда се и се оставя да се охлади, след което се нарязва на малки късчета.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в олио (зехтин) или мазнина по избор. Маслото може да бъде, каквото харесвате, основното е да няма силен аромат. Можете да използвате гхи, тогава вкусът на готовата супа ще има лека кремообразна нотка.
Щом е готов, се добавя и червеният пипер за съвсем кратко време, за да не изгори.
Морковът се нарязва на малки кубчета и заедно с лука и копривата се слагат в тенджерата да се варят 20 минути.
Добавят се оризът или булгур, лимец, каквото ви допада, добавят се магданоз, доматите и черният пипер.
В края се добавя ситно нарязан чесън.
След двайсетина минути се сгъстява вкусната супа от коприва, като в купичка се смесват жълтъците с киселото мляко. Добавяме ги към горещата чорба и разбъркваме, оставяме за две-три минути на среден котлон.
Сервирайте по желание с още малко зехтин и се насладете на вкусна пролетна чорба от коприва.
За вегетариански вариант сгъстете копривената чорба с няколко лъжици размито в чашка бяло брашно.
Можете да сгъстите тази пролетна чорба и само с брашно, без да добавяте ориз или булгур. Опитайте и двата варианта.
Желая Ви добър апетит с тази полезна супа от коприва по древна рецепта!