Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Супа от коприва по древна рецепта (силна за организма)

Супа от коприва по древна рецепта (силна за организма)

редакция:
IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Супа от коприва по древна рецепта (силна за организма)
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Изпитана рецепта за здравословна копривена супа."

Необходими Продукти

  • коприва - 5 шепи или 200 г (1 торбичка)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 2 с.л. от консерва или 2 домата
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • олио - 6 с.л. или повече на вкус
  • ориз - 3 с.л. или булгур, лимец
  • Подправки по избор
  • черен пипер
  • магданоз
  • сминдух
  • За сгъстяване
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • жълтъци - 2 br.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме копривата и откъсваме само листата от стеблото с ножица или с ръкавици. Използваме само листата на копривата! Стъблата често са твърди и жилави.

Копривата се измива добре и се попарва във вряла вода за около 5 минути на котлона. Така копривата запазва красивия си зелен цвят.

Изважда се и се оставя да се охлади, след което се нарязва на малки късчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в олио (зехтин) или мазнина по избор. Маслото може да бъде, каквото харесвате, основното е да няма силен аромат. Можете да използвате гхи, тогава вкусът на готовата супа ще има лека кремообразна нотка.

Щом е готов, се добавя и червеният пипер за съвсем кратко време, за да не изгори.

Морковът се нарязва на малки кубчета и заедно с лука и копривата се слагат в тенджерата да се варят 20 минути.

Добавят се оризът или булгур, лимец, каквото ви допада, добавят се магданоз, доматите и черният пипер.

В края се добавя ситно нарязан чесън.

След двайсетина минути се сгъстява вкусната супа от коприва, като в купичка се смесват жълтъците с киселото мляко. Добавяме ги към горещата чорба и разбъркваме, оставяме за две-три минути на среден котлон.

Сервирайте по желание с още малко зехтин и се насладете на вкусна пролетна чорба от коприва.

За вегетариански вариант сгъстете копривената чорба с няколко лъжици размито в чашка бяло брашно.

Можете да сгъстите тази пролетна чорба и само с брашно, без да добавяте ориз или булгур. Опитайте и двата варианта.

Желая Ви добър апетит с тази полезна супа от коприва по древна рецепта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: