Начин на приготвяне
Измийте и хубаво отцедете босилека и руколата.
Отстранете дебелите дръжки на босилека и сложете в блендер листата заедно с тези на руколата, както и бадемите, чесъна, сол и малко зехтин.
Смелете до получаване на гладък сос, но не прекалено фин.
Добавете пармезана и налейте зехтин до получаване на желаната консистенция.
Ако ще ползвате бадемовото песто за овкусяване или сос за паста, оставете го по-гъсто или си добавете още пармезан.
Ако пък с него искате да овкусите някоя свежа италианска салата или печени зеленчуци, може да разредите босилековото песто с повечко зехтин и малко лимонов сок и да ползвате като дресинг.
Дайте воля на въображението си и експериментирайте с това бадемово песто!