Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Аglio e olio или паста със зехтин и чесън

Аglio e olio или паста със зехтин и чесън

Ангел НеновАнгел Ненов
Новак
1718221102
24/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Апетитна паста със зехтин и чесън - обожаваме я"

Необходими Продукти

  • спагети - 125 г дълга паста
  • чесън - 3 - 4 средно големи скилидки
  • чили - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 супени лъжици (екстра върджин)
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лимонов сок - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В днешно време не всеки има време да готви, но някои рецепти като тази, която ще Ви покажа днес, изискват само 15-на минути. Не позволявайте на краткия списък на съставките да Ви заблуди. Вкусът на тази рецепта се основава на малкото, но качествени съставки и в това да им позволим да заблестят.

Това е Аglio e olio.

Ще използвам сушена паста Лингвин, тъй като за тази рецепта предпочитам по-дебела паста. Тук определено можете да използвате любимите Ви спагети.

Aglio означава чесън, затова ще ни трябват няколко скилидки и една връзка пресен магданоз. Необходимо е и чили, а накрая, но не и по значение, добър зехтин.

Предвид факта, че имаме само 5 съставки, би било добре да ползвате най-качествения зехтин, който можете да намерите, защото в тази рецепта няма къде да се скрием. Това, което използвате като съставки, ще бъде това, което ще получите накрая.

Днес ще направя 1 порция паста, но можете лесно да увеличите количествата.

В средна по големина тенджера сложете около литър вода и подправете с щипка сол. Не прекалявайте със солта. Трябва да подправим пастата по време на варенето, но за този метод ще се опитаме да използваме минимално количество вода. По този начин няма да разреждаме ненужно концентрацията на нишесте във водата.

Докато водата се загрява, трябва да подготвим останалите съставки.

За една порция се нуждаем от 3-4 средни скилидки чесън. Обелете ги внимателно с нож, но не ги смачквайте. По този начин, когато ги нарежем на много фини парченца, те ще бъдат приблизително еднакви по размер и няма да изгорят по време на пържене.

Отделете малко време и нарежете чесъна на възможно най-тънко. Отстранявам сърцевината на чесъна, само ако е започнал да покълва.

Оставете чесъна настрана.

Следващата стъпка е да отделим половин връзка магданоз, да го измием, подсушим добре и да откъснем само листата и по-тънките, по-малко влакнести клонки.

Съберете ги, навийте във форма на пура и ги нарежете на ситно.

Измерете една чаена лъжичка чили, както и около 2-3 супени лъжици екстра върджин зехтин.

През това време водата трябва да е завряла.

За една порция ще използвам 125 грама сушена паста. Сложете я във врящата вода и изчакайте малко да омекне, преди да я потопите изцяло. Не я насилвайте, тъй като може да се счупи.

Нишестето във водата може да я накара да изкипи, така че намалете котлона толкова, че да поддържате кипенето. За моя котлон това е степен 13 от 15.

Не използвам обилно количество вода, тъй като искам нишестето да е възможно най-концентрирано, защото водата от пастата е съществена част от соса. Това означава, че трябва да разбърквате от време на време, за да предотвратите слепването на пастата.

Инструкциите на опаковката показват пастата да се вари за 10 минути, за да стане ал денте. Това означава, че пастата ще бъде сварена, но също така ще запази част от твърдостта си.

Най-лесният начин да разберете кога да започнете да проверявате пастата, е да наблюдавате кривината й. Първоначално пастата е твърда и при повдигане се огъва минимално.

С течението на времето пастата се огъва повече и повече. На този етап можете да започнете да тествате за готовност. Трябва да не е сурова, но все пак да е съвсем малко твърда. Изключете и махнете от котлона.

За соса изсипете зехтина в тиган и започнете бавно да го нагрявате. Когато се сгорещи, добавете чесъна, разбъркайте и отделете парченцата едно от друго, за да осигурите равномерно пържене.

Не прекалявайте с температурата. Чесънът има склонност да изгаря много бързо. Искаме да го сготвим бавно и внимателно, без цвят, за около 2 минути.

Когато най-тънките парченца започнат да добиват лек цвят, добавете чилито и продължете да готвите още една минута, за да може то да пусне вкуса и ароматите си.

Ако в даден момент чесънът започне да покафенява твърде бързо, добавете малко вода от пастата. Това ще спре процесът на покафеняване веднага.

Когато сте доволни от цвета, добавете черпак вода от пастата и увеличете температурата. След като заври, добавете вашата паста и разбъркайте добре.

Тук трябва да сме бързи. Щом сосът заври, той ще се емулсифицира в приятния кремообразен сос, който ще полепне по пастата. От друга страна трябва да сме бързи, за да не пресготвим пастата.

Когато сосът за пастата изглежда емулсифициран, изключете котлонът, добавете нарязаният магданоз и сме готови.

Въпреки че не е традиционна съставка, аз също обичам да добавям много малко лимон. Все пак не прекалявайте. В противен случай вкусът му ще е доминиращ и ще загубите вкуса на всичко останало. Затова само няколко капки, за да парфюмираме ястието.

Ползвайте щипка, за да прехвърлите пастата в купата си и изсипете останалият сос отгоре.

Тази рецепта е невероятно проста, но подчертава вкусът на добрите продукти. И става за по-малко от половин час.

Сетете се за нея следващия път, когато сте твърде уморени или заети, за да готвите и просто искате вкусна храна вкъщи.

Аglio e olio или паста със зехтин и чесън е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Прекрасни!
30.05.2022 13:43
1
Покажи всички подкоментари