Мъжки крем карамел

Юбиги_санЮбиги_сан
Новак
16
Мъжки крем карамел1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л пълномаслено
  • яйца - 6 - 8 бр.
  • захар - 250 г на литър + за карамела
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е мързелива - за ядачи! Удвоете или утроете продуктите за по-голяма доза. Тавичката е съобразена с вместимостта и втора тавичка за водната баня, в която трябва да излеете вода до средата на вътрешната тавичка.

Подгрявам фурната на максимум 250 градуса.

Докато приготвя яйцата и захарта, правя карамела в тавичката

(малко захар на 5-6 места с малко вода). Може да се разбърка с малко масло.

Разбъркали сме сместа, яйцата със захарта и ванилия. За да стане разноцветен, по-малко, за да стане един цвят - повечко, но не е необходим миксер - бъркайте с вилица или бъркалка.

Сипете карамела в тавичката, отгоре излейте млякото. Леко разбъркваме, за да стане еднородна смес цялото количество.

Поставяме във вече предварително подгряната фурна и намаляваме на около 180-190 градуса за около 20 минути (ако има водна баня по-добре, няма да станат шуплички).

За нас е важно да стане по-бързо и много, че кога ще изстине.

Като образува коричка с характерния цвят, намаляваме температурата, може и преди 20 мин., на 120 - 135 градуса и печем още около 40 мин.

На малко по-ниски температури става по-добре. След една нощ престой в хладилника е по-добър.

Ето ви и класическата рецепта за крем карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

chef master
chef master
Hm, стана и на 100градуса, дайте една перфектна рецепта.
Значение има дали е на водна баня, в купички ли е и съда; материал, дебелина...
Сложих, нямах ванилия и нарязах банан...
Знам има особен вкус при топлинна обработка, за това оставих на парченца, поставих мед, вместо карамел по дъното на съда...
Идеята ми беше да залея с тънки нишки карамел върху кората...
:) направих като крокант.
15.02.2014 07:04
2
chef master
chef master
Ахаха, направих го и с мед...!
около 200 гр. на литър мляко
намалих температурата, защото се притеснявах от съда - тефлонова тавичка тънка...
20мин - 150'
30мин - 100'
09.02.2014 12:01
4
Българин
Българин
Ехехе, рецептата е поне за два литра мляко - какъв е тоя литър!

Да не сме бебета - аз ям по три крем-карамела най-малко на заведение, три най-малко....!

Да, освен това да каже някой може ли да стане с мед и само карамела да е захар, освен това ще пробвам да залея карамела отгоре, като крокант, защото когато не е в купички голямото количество разтопява финия карамел на дъното в тавичката, а не е хубав прекалено препечен.

Все пак на 4 литра мляко 1 кг захар си е много захар, а се яде за два дни - от мен, ами за батко...!
07.02.2014 21:49
3