Кекс с еритритол

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4k4
Кекс с еритритол
Снимка: Ivelina
1 / 2
27/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Кекс с еритритол - има си и шоколадова глазура, просто перфектен"

Необходими Продукти

  • обикновено брашно - 2 ч.ч. (пресято)
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • яйца - 2 броя (L размер)
  • еритритол - ¼ ч.ч.
  • стевия - 2 ч.л.
  • екстракт от ванилия - 1 с.л.
  • прясно мляко - ½ чаша + 2 с.л.
  • масло - ½ чаша меко
  • какао на прах - 2 с.л. (неподсладено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса за 5 минути. Намажете с мазнина и набрашнете форма за печене.

Смесете брашното, бакпулвера и содата за хляб, като ги прекарате няколко пъти през цедка.

Добавете яйцата в купата за смесване. Разбийте яйцата с електрически миксер до бледожълт цвят.

Добавете еритритол, стевия и екстракт от ванилия към сместа. Добавете сухите съставки с разтопеното масло и млякото. Смесете добре.

Разпределете кексовото тесто по равно в 2 съда, добавете какао на прах към единия (но не и в другия) и разбъркайте добре.

Изсипете тестото последователно във формата за печене, направете няколко завъртания с нож за масло и печете за 40 до 45 минути или докато клечката за зъби излезе чиста.

Охладете на решетки за 10 минути. Нарежете вкусния кекс на филийки и сервирайте.

По желание след охлаждане на кекса можете да залеете с шоколадова глазура.

Бележки: Заменете еритритол/стевия с ¾ чаша кафява захар, ако искате да го направите по стандартния начин. Можете да използвате ¾ чаша пълнозърнесто брашно и 1 чаша обикновено брашно, за да направите по-здравословна версия на кекса.

Кексът с еритритол е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
При смесването на сухите съставки с мазнината, а след това и млякото се превърна по-скоро в тесто за хляб. Не се получи като на снимката, която сте поместили.
06.06.2023 10:34
1
2
Покажи всички подкоментари