Начин на приготвяне
Използваме еритритол не толкова, за да е по-диетично, а за да стане козунакът по-пухкав, защото кристалната захар прави тестото по-тежко.
Затопляме прясното мляко и към него добавяме маята, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и покриваме съда. Оставяме така за 15 минути.
Разбиваме яйцата в купа.
Разтопяваме маслото.
Пресяваме останалото брашно в купа и го смесваме с еритритопла, лимонената захар и захарта с ром. Към него добавяме сместа с маята, разбитите яйца и разтопеното масло.
Омесваме тесто за козунак, като при необходимост добавяме още брашно. Продължаваме да месим, като си мажем ръцете с олиото до неговото абсорбиране от тестото.
Оформяме тестото на топка, поставяме го в купата и го покриваме с фолио.
Оставяме тестото да втаса за 2 часа.
След това разделяме тестото на 6 топки, раздърпваме ги с ръце на широки ленти, поръсваме със стафиди, навиваме на фитили и усукваме. Сплитаме ги по 3 на 2 плитки и събираме плитките на гевреци.
Покриваме кръгла тава с хартия за печене. Поставяме двата сплетени геврека един върху друг, за да постигнем височина.Обвиваме отстрани с лента хартия за печене.
Оставяме оформения козунак да стегне за 1 час.
Загряваме фурната на 150 °C.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме отгоре козунака.
Печем пухкавия козунак за около 10 минути и го поръсваме с малко захар. Връщаме го във фурната и печем още 10 минути.
След това увеличаваме температурата на 180 °C и продължаваме печенето още около 15 минути до златисти.
Нашият пухкав козунак с еритритол е готов.
Коментари