Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Пухкав козунак с еритритол

Пухкав козунак с еритритол

Пухкав козунак с еритритол
Снимка: Кристиан Александров
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г за козунак
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • еритритол - 1 с.л.
  • мая - 10 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 60 г
  • олио - 3 с.л.
  • лимонена захар - 1 пакетче
  • ром - 1 ч.л. захар
  • стафиди - 100 г
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • захар - за поръсване кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използваме еритритол не толкова, за да е по-диетично, а за да стане козунакът по-пухкав, защото кристалната захар прави тестото по-тежко.

Затопляме прясното мляко и към него добавяме маята, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и покриваме съда. Оставяме така за 15 минути.

Разбиваме яйцата в купа.

Разтопяваме маслото.

Пресяваме останалото брашно в купа и го смесваме с еритритопла, лимонената захар и захарта с ром. Към него добавяме сместа с маята, разбитите яйца и разтопеното масло.

Омесваме тесто за козунак, като при необходимост добавяме още брашно. Продължаваме да месим, като си мажем ръцете с олиото до неговото абсорбиране от тестото.

Оформяме тестото на топка, поставяме го в купата и го покриваме с фолио.

Оставяме тестото да втаса за 2 часа.

След това разделяме тестото на 6 топки, раздърпваме ги с ръце на широки ленти, поръсваме със стафиди, навиваме на фитили и усукваме. Сплитаме ги по 3 на 2 плитки и събираме плитките на гевреци.

Покриваме кръгла тава с хартия за печене. Поставяме двата сплетени геврека един върху друг, за да постигнем височина.Обвиваме отстрани с лента хартия за печене.

Оставяме оформения козунак да стегне за 1 час.

Загряваме фурната на 150 °C.

Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме отгоре козунака.

Печем пухкавия козунак за около 10 минути и го поръсваме с малко захар. Връщаме го във фурната и печем още 10 минути.

След това увеличаваме температурата на 180 °C и продължаваме печенето още около 15 минути до златисти.

Нашият пухкав козунак с еритритол е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много добре изглежда!
12.04.2022 09:08
1