Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Витаминозна салата»Пролетна салата със спанак, аспержи и грейпфрут

Пролетна салата със спанак, аспержи и грейпфрут

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пролетна салата със спанак, аспержи и грейпфрут
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
27 мин.
Порции
2
"Нестандартните комбинации раждат пиршество за небцето. Ще се осмелите ли да опитате тази салата?"

Необходими Продукти

  • спанак - 100 г бейби
  • тиквички - 1 бр. млада, зелена
  • аспержи - 8 - 10 бр. зелени, по - дебелички
  • червен лук - 1 малка или средна глава
  • грейпфрут - 1 бр.
  • овче сирене - 20 - 30 г твърдо, зряло
  • зехтин - на вкус
  • балсамов оцет - на вкус, бял
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • сол - на вкус
  • лед - за аспержите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си купа с лед за аспержите.

Тях почистете и сварете въз вода или на пара за 10-12 минути. Веднага ги прехвърлете в купата с леда и оставете да изстиват.

Още докато се готвят аспержите, си пригответе и останалите продукти.

Младата и крехка малка тиквичка нарежете на много тънки слайсове или кръгчета под диагонал без да я белите. Това може да направите много лесно с кухненско ренде тип мандолина или с обикновена белачка за зеленчуци.

Нарежете и лука на тънки ивици, а спанака измийте и хубаво отцедете.

Разполовете грейпфрута, изстискайте сока на половината цитрус, а другата половина обелете, отделете ципите и накъсайте на парченца.

В купичка залейте тиквичките и лука с цитрусовия сок, зехтин, бял балсамов оцет, пипер и сол.

Разбъркайте и оставете да се мариноват.

Нарежете изстиналите аспержи на едри парчета.

В купа или голяма чиния за салата сложете бейби спанака и леко го овкусете със зехтин и сол.

Отгоре положете маринованите тиквички и лук (излейте върху салатата и течността останала на дъното на купичката), парченцата грейпфрут и аспержите.

За финал, настържете отгоре твърдото сирене (на люспи) и поднесете спаначената салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: