Начин на приготвяне
Подгответе си купа с лед за аспержите.
Тях почистете и сварете въз вода или на пара за 10-12 минути. Веднага ги прехвърлете в купата с леда и оставете да изстиват.
Още докато се готвят аспержите, си пригответе и останалите продукти.
Младата и крехка малка тиквичка нарежете на много тънки слайсове или кръгчета под диагонал без да я белите. Това може да направите много лесно с кухненско ренде тип мандолина или с обикновена белачка за зеленчуци.
Нарежете и лука на тънки ивици, а спанака измийте и хубаво отцедете.
Разполовете грейпфрута, изстискайте сока на половината цитрус, а другата половина обелете, отделете ципите и накъсайте на парченца.
В купичка залейте тиквичките и лука с цитрусовия сок, зехтин, бял балсамов оцет, пипер и сол.
Разбъркайте и оставете да се мариноват.
Нарежете изстиналите аспержи на едри парчета.
В купа или голяма чиния за салата сложете бейби спанака и леко го овкусете със зехтин и сол.
Отгоре положете маринованите тиквички и лук (излейте върху салатата и течността останала на дъното на купичката), парченцата грейпфрут и аспержите.
За финал, настържете отгоре твърдото сирене (на люспи) и поднесете спаначената салата.
Добър апетит!