Начин на приготвяне
Нарязват се патладжаните на кръгчета - ако е от шарения, няма нужда да се посолява, и оставя да се отцеди от горчивината при него - няма този недостатък, но лилавият трябва да се посоли и остави в купа с вода.
След 30 минути се отцежда.
Измива се, подсушава се и се пържи в горещо олио.
В тавичка се подреждат парче патладжан, резен домат, пак парче патладжан, резен кашкавал, следва патладжан, после моцарела и се завършва с кръгче патладжан, върху който се слага настърган кашкавал.
Между всеки ред патладжани се поръсва леко със сол и черен пипер.
Около тях се добавя доматен сос, който се овкусява предварително с щипка захар и сол на вкус.
Мазнина не се слага, защото при печенето патладжаните си пускат мазнината от пърженето.
Пекат се патладжаните с домати и сирене се на 180 °C за кратко.
Поръсват се патладжаните канапе с магданоз.