Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се наситняват. Останалите зеленчуци се нарязват на малки кубчета, като патладжанът се обелва и престоява 20 минути със сол, за да се отстрани горчивият му сок. Морковът се настъргва на едро ренде или се реже с помощта на белачка на тънки люспи.
Арпа фидето се сварява във вряща подсолена вода.
Зехтинът се загрява в голям тиган и се задушават лукът и чесънът.
Добавят се тиквичките, морковът, патладжанът и чушката и се пържи, като се бърка често.
Слага се нарязания на кубчета един домат, поръсва се с щипката захар и се готви всичко на тих огън още 10 мин. Овкусява се със сол и пипер.
Сварененото фиде се отцежда, като се оставя и малко от течността. Добавя се към зеленчуците и се разбърква. Добавят се и подправките.
Всичко се изсипва в тавичка и се заравнява. Върху запеканката се подрежда другият домат нарязан на тънки шайби. Поръсва се обилно с настъргания пушен кашкавал, поръсва се с червен пипер и се слага да се запече за 30 мин.
Поднася се с прясната мащерка.
Коментари