Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко. В него се слага маята, захарта, малко брашно и се оставя да шупне.
В киселото мляко се слага содата и се бърка да шупне. После се прибавят яйцето и олиото и се разбърква.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипват млякото с маята и киселото мляко с яйцето, също и солта.
Замесва се меко и еластично тесто за мекици. Оставя се да втаса.
Трябва да е завито и по възможност на топло. Трябва да увеличи обема си около два пъти.
След това си късате от тестото, оформяте мекичките и пържете.
Един трик как лесно да направите хубави и големи мекички. Вземате точилката и я намазнявате с мазнина. Намазнявате и плота, на който ще разточвате. Вземате от тестото, правите си топчица и я разточвате, колкото искате. След това може да дооформоте с ръце. Лесно и бързо става.
Тестото може да се съхранява в хладилник и фризер.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Коментари