Начин на приготвяне
В купа сипвате млякото, прибавяте бакпулвера и разбърквате на ръка докато сместа шупне. Вземате миксера и постепенно прибавяте яйцата, олиото, солта и брашното (не наведнъж, а на няколко пъти).
Оставяте миксера и посипвате лепкавото тесто с натрошено сирене и накълцан магданоз (може и без него).
Застилате две големи тави с хартия за печене и със супена лъжица сипвате от сместа на различни купчинки. Пекат се на 180 градуса с включен вентилатор за около 15-17 минути.
След изпичане сиренките бухват в различни форми, но са еднакво вкусни, особено след като са толкова бързи и лесни за приготвяне.
Коментари
Лесна и бърза за приготвяне и чудесен вкус!
Вместо кис. мляко използвах домашен кефир от козе мляко (козето мляко съдържа по-лесно усвоими белтъчни в сравнение с кравето, а не разполагах с козе кисело мляко в момента).
1, Вместо житно брашно сложих пълнозърнесто от шпелта (съдържа по-малко глутен), пое ми повече от указаното, но все пак е различно.
2. Сиренето замених със... смес от посолени и изкиснати сушени домати и тиквено семе, поръсени с малко брашно за намаляване на влажността.
3. В част от соленките (не са сиренки, уви) добавих и ситно нарязани листа на азиатски спанак, естествено - и сушен магданоз.
4. Поради липсата на пакетиран бакпулвер (живея в чужбина) сложих една чаена лъжичка от насипен такъв. При проверка се оказа, че пакетче български набухвател съдържа 10г, което е по-малко.
Резултатът ми припомни сиренки/соленки от детството - хубаво изпечени и ароматни соленки.
Признавам, че малко ми се разляха, можеше по-гъсто тесто да спретна, а и набухвателят можеше да е повече.
Като цяло се получи чудесен резултат, благодаря за рецептата!
Отглеждам го от няколко години - много е полезно.