Начин на приготвяне
За този апетитен печен патладжан патладжанът се измива и нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Подготвя се намазнена тава с олио.
Филийките патладжан се нареждат в тавата.
Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Нареждат се върху парчетата патладжан. Доматът се измива и нарязва на филийки. Трябва да има толкова филийки домати, колкото патладжан.
Ако един домат не стигне, се използва втори. Нареждат се отгоре.
Поръсва се със самардала, като моята при сушенето е осолена. Ако не е осолена допълнително, се поръсва със сол.
В тавичката се слага много малко водичка и се пече за 30 минути.
Изкарва се от фурната. Върху всяко зеленчуково пънче се слага по един слайс пилешка шунка, като по желание може и да не се добавя.
Отгоре се слагат парченца синьо сирене.
Връща се във фурната за няколко минутки, колкото да се разтопи синьото сирене.
Готовият патладжан на фурна със синьо сирене се сервира, като се поръсва с малко зехтин отгоре.