Начин на приготвяне
Измийте много добре картофите и ги сложете в тавичка, така че да са най- много два един върху друг. Ако са дребни пресните картофи, трябва да са цели, но при по-едрите могат да се нарежат на две половинки.
Сипете олиото и около един пръст вода. Добавете копъра, магданоза, мащерката, сушените зеленчуци, черния пипер и малко сол.
Сложете и скилидките чесън - обелени и цепнати леко. Разбъркайте добре.
Покрийте тавичката със алуминиево фолио и печете на 185 °C, докато омекнат картофите. Проверявайте ги от време на време.
Нарежете отгоре или натрошете синьото сирене. Подходящо е френско кремообразно със плесенясала вътрешност или например Горгонзола, която също е кремообразна, но пък трябва да се има предвид, че е по-силна като аромат.
Върнете във фурната без фолиото, за да се запекат картофките до апетитна коричка и сиренето да се разтопи.
Намажете с магданозено песто с повечко чесън и поднесете топли печени пресни картофки.
Добър апетит с моите пресни картофки на фурна със синьо сирене!