Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем около 7 минути. Добавя се портокаловият сок, есенцията, портокаловата кора и настърганите на ситно моркови.
Брашното се пресява и се смесва с набухвателите, канелата с джинджифил, стафидите и запечените орехи, които сте смлели на едро.
Сухите съставки се добавят към течната смес, разбъркват се добре с шпатула.
Последно се добавя олиото.
В двете тави на фурната, които сме покрили с хартия за печене, се разпределя сместа. Двата блата се пекат едновременно в загрята фурна на 180°C без вентилатор за около 20 минути. На 10-тата минута разменям местата на тавите във фурната.
Готовите блатове за торти се оставят да се охладят, след което се изрязват 3 блата с помощта на регулируем ринг с диаметър 24 (единият блат е от няколко части - от изрезките, затова се слага по средата).
В голяма купа с вместимост 7 л се разбиват сладкарската сметана с пудрата захар до плътен крем, добавят се маскарпонето и заквасената сметана, разбиват се кратко до хомогенизиране на крема. Добавя се есенция ром, разбърква се да поеме аромата.
Върху картонена подложка се слага малко крем, за да залепне блатът, редуват се блат-крем, след което морковената торта се измазва и от външната страна и отгоре.
С шприц звезда се правят 15 цветчета от останалият крем. По долния ръб се посипва шамфъстък, както и по вътрешна част около цветенцата.
В средата се поръсват орехи. От фондан се оформят морковите, цветята, ягодите и зайчетата (изрязват се с резци).
Декоративните елементи се оставят поне за един ден, докато изсъхнат, преди да ги поставим върху тортата за рожден ден.
Аз ги приготвих предния ден.
Нека ни е с сладко с тази специална морковена торта.