Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Пълнозърнест бананов хляб с орехи

Пълнозърнест бананов хляб с орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнозърнест бананов хляб с орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
52 мин.
Порции
12
"Иде ни да се скрием на някой заден балкон с чаша кафе и приятно четиво...разбира се с целия бананов хляб само за нас"

Необходими Продукти

  • банани - 3 бр. (общо тегло 300 г на обелени плодове)
  • прясно мляко - 30 мл
  • кисело мляко - 30 г
  • захар - 170 г (за предпочитане кафява, но може и бяла)
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (или около 8 г бакпулвер)
  • ванилия - 2 г прахче
  • канела - 1 щипка
  • орехи - 60 г натрошени ядки + 4 - 5 половинки орех за украса
  • краве масло - 80 г меко, на стайна температура
  • пълнозърнесто брашно - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте мекото масло със захарта, докато получите пухкав крем.

Добавете едно по едно яйцата при непрестанно разбиване.

Сложете прясното и кисело мляко с разтворена в него сода (ако ползвате банпулвер, той се слага накрая с брашното).

Прибавете бананите, предварително пюрирани. Разбъркайте добре и накрая сложете брашното, ванилията, канелата и натрошените орехи.

Хомогенизирайте сместа, без да разбивате с миксер а само на ръка.

Сипете във правоъгълна форма за кейк, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена предварително.

Заравнете повърхността на сладкия хляб, без да притискате много, и подредете половинки орехови ядки отгоре.

Загрейте фурната до 180 °C и печете ароматният бананов кекс около 40 минути или до суха клечка.

Охладете върху решетка и сервирайте пълнозърнест бананов хляб с орехи с чийзкрем, сметана или топка сладолед.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: