Начин на приготвяне
Чушките и патладжаните се изпичат, аз лично го правя върху скарата.
Сложете ги в съд с капак или найлонов плик, за да се задушат и обелят по-лесно.
След това ги обелете и поставете в гевгир, за да се отцедят.
Смелете ги в блендер на по-едри парчета.
Прибавете към тях захарта, солта, оцета и лютата чушка, нарязана на ситно.
Нарежете чесъна на ситно и добавете и него. Разбъркайте всичко добре.
В дълбока тенджера сипете олиото и го загрейте.
Прехвърлете смлените и овкусени зеленчуци и ги запържете за няколко минути на среден огън, като бъркате често, защото може да загори.
Поднесете домашния айвар добре охладен, намазан върху филийка или домашна питка с бучка сирене.
Да ви е вкусно с този традиционен айвар!
Ако ви харесва сръбската кухня, опитай и сръбската салата урнебес.