Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Лютеница»Традиционен Айвар

Традиционен Айвар

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Традиционен Айвар
Снимка: Дони Ники
1 / 3
01/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Поднесете домашния айвар добре охладен, намазан върху филийка или домашна питка с бучка сирене."

Необходими Продукти

  • чушки - 1.5 кг (червени)
  • патладжани - 1.2 кг
  • чесън - 5 скилидки
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 5 с.л.
  • олио - 120 мл
  • люти чушки - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките и патладжаните се изпичат, аз лично го правя върху скарата.

Сложете ги в съд с капак или найлонов плик, за да се задушат и обелят по-лесно.

След това ги обелете и поставете в гевгир, за да се отцедят.

Смелете ги в блендер на по-едри парчета.

Прибавете към тях захарта, солта, оцета и лютата чушка, нарязана на ситно.

Нарежете чесъна на ситно и добавете и него. Разбъркайте всичко добре.

В дълбока тенджера сипете олиото и го загрейте.

Прехвърлете смлените и овкусени зеленчуци и ги запържете за няколко минути на среден огън, като бъркате често, защото може да загори.

Поднесете домашния айвар добре охладен, намазан върху филийка или домашна питка с бучка сирене.

Да ви е вкусно с този традиционен айвар,

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: