Начин на приготвяне
Нарязваме си зелето и лука на ситно.
В дълбок тиган задушаваме първо лука, след това добавяме зелето.
Добавяме солта, черния пипер и за обичащите пикантно може да добавите сухо, едро чили.
Задушаваме зелето до прозрачност. Добавяме нарязания на ситно копър.
В купа си разбиваме яйцата със солта и захарта. Добавяме разтопеното масло и киселото мляко. Накрая добавяме пресятото брашно със содата.
Разбъркваме добре, тестото трябва да се получи като гъста заквасена сметана.
В тава си слагаме хартия за печене, намазняваме и сипваме част от тестото, след това плънката и отгоре пак тесто, също така може да смесим тестото с плънката и да добавим сместа в тавата.
Печем зелника на 180 градуса за 40 минути.
Традиционният зелник е готов.