Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс Зебра във форма за хляб

Кекс Зебра във форма за хляб

Sofia KolevaSofia Koleva
Новак
35684
Кекс Зебра във форма за хляб
Снимка: Sofia Koleva
1 / 2
19/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Кой иска парче пухкав и ароматен кекс? Ето ви рецептата и действайте"

Необходими Продукти

  • мляко - 170 мл
  • яйца - 2
  • брашно - 260 г
  • захар - 170 г
  • краве масло 90 г
  • какао - около 4 ч.л.
  • ванилова захар - 1/2 пакетче
  • ванилова есенция - 1 капачка
  • бакпулвер
  • шоколад - парченца в какаовата смес
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме голяма купа и в нея слагаме яйцата и захарта и започваме да ги разбиваме с миксер, докато се получи бяла смес, към нея добавяме млякото и отново разбиваме.

Разтапяме 70 г от маслото и запазваме останалите 20 г за после. След като е разтопено маслото, го добавяме към сместа и започваме да разбъркваме с вилица.

Приготвяме си брашното и към него добавяме бакпулвера, внимателно разбъркваме и го добавяме към сместа

Приготвяме си две купички и в тях изсипваме сместа по равно, в едната купичка слагаме какаото и разбъркваме, докато се получи кафява смес. В другата купичка слагаме половин пакетче ванилова захар и есенцията и разбъркваме.

Вземаме формата, в която ще сложим сместа, и я намазваме отвътре със останалите 20 г масло, (пожелание) след това налепваме захар в краищата на формата, за да се получи хрупкава коричка.

Взимаме една лъжица и започваме да слагаме една лъжица от кафявата смес, една лъжица от ваниловата смес и така повтаряме, докато ни свърши тестото за кекса Зебра.

Като сме готови, слагаме мраморния кекс в предварително загрята фурна на 160 °C за около 35-50 минути, като проверяваме с клечка дали е готов.

Надявам се рецептата за кекс Зебра във форма за хляб да ви е харесала и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: