Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци Асорти

Козунаци Асорти

Козунаци Асорти
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
21/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • прясна мая - 25 г
  • брашно - 800 г
  • олио - 100 мл
  • краве масло - 100 г
  • лимонова кора - 1 бр.
  • захар - 200 г
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • за плънката
  • течен шоколад
  • локум
  • стафиди
  • бадеми
  • какао
  • кафява захар
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете всички съставки в контейнера на хлебопекарната без кравето масло. То трябва да е на стайна температура и много меко. Първо всички течни съставки, сухи, брашното и маята.

Пуснете програма тесто и изчакайте да смеси всички съставки.

Добавете кравето масло на малки количества и до пълното му усвояване.

Оставете хлебопекарната на приключи с месенето и втасването.

Извадете готовото тесто и го разделете на 4 равни части. Всяко парче раздърпайте с ръце на правоъгълник.

В едното сложете от плънката с шоколад за козунак с шоколад. Завийте на руло и усучете.

Във второто сложете локума, отново завийте на руло и усучете за козунака с локум.

В третото разпределете стафиди за козунака със стафиди, а в четвъртото поръсете с малко бадеми, какао и 1 с.л кафява захар.

Сплетете козунака на плитка с 4 фитила. Поставете в тавичка, застлана с хартия за печене и оставете да втаса на топло.

Готовия козунак намажете с олиото, прясното мляко и жълтъка. Поръсете със захар.

Загрейте фурната на 250°C и сложете малка тавичка с вода отдолу.

Изчакайте водата да заври и започне да отделя пара. Намалете фурната на 170 градуса и изчакайте леко да се охлади.

Сложете козунаците Асорти и печете така около 15 минути. Извадете след това тавичката и печете козунака до готовност.

Страхотна рецепта за козунак, която можем само да препоръчаме!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: