Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Солена пита с кисело мляко

Солена пита с кисело мляко

Солена пита с кисело мляко
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
03/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Тази солена пита с кисело мляко е истинска кралица на трапезата. С повод или без повод - винаги си заслужава да я направите."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • топла вода - 200 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • още
  • сирене - 150 г натрошено
  • сусам
  • маково семе
  • мас - за мазане, олио или масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сусамена питка, която събира всички край масата.

Сипете маята и захарта в топла вода, добавете 2-3 с.л, брашно и оставeте да бухне.

Замесва се средно твърдо тесто с останалите продукти и оставяте да втаса на топло 40 минути.

Готовото тесто се разделя на 3 част. Първите две се точат на правоъгълни кори, намазват се с мазнина и поръсвате сирене.

Навива се на руло и с ръце се точи да се удължи леко. Поставя се до стената на тавата с диаметър 30 см върху хартия за печене.

Поставете и второто руло така, че да се оформи като голям кръг.

Последното трето тесто разточете на голям правоъгълник, от средата надолу, но не до края, нарежете на ленти.

В цялата част намажете с олио и поръсете сирене.

Навива се руло, отрежете края за средата на тавата и поставете като втори кръг в тавата с лентите нагоре.

Оставете да почине 20 минути, намажете с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 ч.л. кисело мляко.

С ножица нарежете и външните кръгове на ленти. Поръсете със семена и печете питката в загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути, като към края се покрива с фолио да не прегори.

Извадете, намажете с мас или масло, покрива се с кърпа да е мека питката със сирене.

Тази солена пита с кисело мляко е истинска кралица на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: