Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Солена пита Корона

Солена пита Корона

Солена пита Корона
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Царски вкус и неповторим аромат - ето я и най-вкусната питка Корона"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 с.л. равна
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 650 г
  • плънка
  • шунка - 100 г
  • топено сирене - 100 г
  • кашкавал - 80 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. С останалите продукти, сипани в брашното, се замесва средно меко тесто и оставяме да втаса 50 минути на топло.

Кашкавалът се настъргва в чиния, шунката се нарязва на малки кубчета.

Втасалото тесто се разточва на голяма правоъгълна кора с размери 40 см на 27 см.

Отгоре се намазва с меко топено сирене, върху него се поръсва кубчета шунка и настърган кашкавал.

Навива се на руло, срязва се на две части по дължина и двете половини се усукват, а краищата се свързват, за да се оформи короната.

Поставя се върху хартия за печене, а тя се поставя в намаслена тавичка. Оставя се да втаса още 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио.

Печем питката в загрята фурна 40 минути на 180 градуса, като към края се покрива с алуминиево фолио да запазим хубавия златист цвят.

Изважда се и охлаждаме върху решетка. Сервираме с шарена сол и пресни домати.

Солената пита Корона е уникално вкусна.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: