Начин на приготвяне
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. С останалите продукти, сипани в брашното, се замесва средно меко тесто и оставяме да втаса 50 минути на топло.
Кашкавалът се настъргва в чиния, шунката се нарязва на малки кубчета.
Втасалото тесто се разточва на голяма правоъгълна кора с размери 40 см на 27 см.
Отгоре се намазва с меко топено сирене, върху него се поръсва кубчета шунка и настърган кашкавал.
Навива се на руло, срязва се на две части по дължина и двете половини се усукват, а краищата се свързват, за да се оформи короната.
Поставя се върху хартия за печене, а тя се поставя в намаслена тавичка. Оставя се да втаса още 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио.
Печем питката в загрята фурна 40 минути на 180 градуса, като към края се покрива с алуминиево фолио да запазим хубавия златист цвят.
Изважда се и охлаждаме върху решетка. Сервираме с шарена сол и пресни домати.
Солената пита Корона е уникално вкусна.
Добър апетит!