Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Домашни понички без пържене

Домашни понички без пържене

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5186k1k3k5
Домашни понички без пържене
Снимка: Людмила
1 / 4
04/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Един по-диетичен и здравословен начин да приготвите понички - без пържене и вредни мазнини."

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 300 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мед - 3 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • заквасена сметана - 50 г
  • овесено мляко - 100 мл
  • жива мая - 10 г
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 брой
  • За поръсване
  • пудра захар
  • Декорация
  • течен шоколад
  • крем - с вкус по желание
  • шоколадови пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред активирам маята в хладко овесено мляко, заедно с лъжичка захар и мъничко брашно. В брашното, което е добре да се пресее, слагам солта и меда, заквасена сметана, разбито леко яйцето и активираната мая, и с помощта на лъжица разбърквам много добре.

Покривам лепкавото тесто за понички с прозрачно фолио и оставям за час да втаса. Когато е готово, го премесвам леко с малко брашно и отново покривам с фолио за малко, десет минути.

След това го разточвам на кора с дебелина около сантиметър. Изрязвам с чаша кръгчета. И на повечето правя дупка с пръст. Някои изрязвам като сърчица с форма за сладки. Пека върху хартия за печене, след още едно втасване. Слагам в студена фурна и включвам на 190 градуса. Пекат се златист загар.

Готовите понички, още топли, намазах с течен шоколад и поръсих със захарни пръчици.

Други намазах с крем ягода от нишесте, топъл, приготвен според указанията на пакета. Трети поръсих с пудра захар.

Украсата е изцяло плод на вашето желание и възможности.

Ами това е. Получиха се много меки и пухкави, топящи се в устата, голяма вкусотия! Всички са супер, но поничките с шоколад са класика.

Домашни понички без пържене, които да опитате още днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: