Начин на приготвяне
Най-напред активирам маята в хладко овесено мляко, заедно с лъжичка захар и мъничко брашно. В брашното, което е добре да се пресее, слагам солта и меда, заквасена сметана, разбито леко яйцето и активираната мая, и с помощта на лъжица разбърквам много добре.
Покривам лепкавото тесто за понички с прозрачно фолио и оставям за час да втаса. Когато е готово, го премесвам леко с малко брашно и отново покривам с фолио за малко, десет минути.
След това го разточвам на кора с дебелина около сантиметър. Изрязвам с чаша кръгчета. И на повечето правя дупка с пръст. Някои изрязвам като сърчица с форма за сладки. Пека върху хартия за печене, след още едно втасване. Слагам в студена фурна и включвам на 190 градуса. Пекат се златист загар.
Готовите понички, още топли, намазах с течен шоколад и поръсих със захарни пръчици.
Други намазах с крем ягода от нишесте, топъл, приготвен според указанията на пакета. Трети поръсих с пудра захар.
Украсата е изцяло плод на вашето желание и възможности.
Ами това е. Получиха се много меки и пухкави, топящи се в устата, голяма вкусотия! Всички са супер, но поничките с шоколад са класика.
Домашни понички без пържене, които да опитате още днес.