Начин на приготвяне
Почистваме от боклучета и измиваме хубаво боровинките.
В тенджера изсипваме боровинките и захарта и добре разбъркваме. Оставяме ги за една нощ в хладилника.
На другия ден ги слагаме на котлона за 10 минути и внимаваме да не загорят - ако боровинките не са отделили достатъчно сок, добавяме 1/2 л вода или повече.
Отделяме сладкото от котлона да изстине и го слагаме в хладилника за още една вечер.
Ако искаме сладкото да ни бъде вкусно, колкото това на баба, трябва да сме търпеливи и да не бързаме.
След това пак го варим за 10 минути на котлона и го слагаме топло в бурканчета, обърнати надолу с капачката.
Ако искате сладкото от боровинки да издържи по-дълго време, сложете бурканчетата в тенджера с парцал на дъното и ги варете за още 10 минути и като ги извадите ги обърнете.
Сладкото от черни боровинки е готово.