Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Картофена запеканка с яйца на фурна

Картофена запеканка с яйца на фурна

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4067186
Картофена запеканка с яйца на фурна
Снимка: В кухнята с Бени
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"По пухкава и сочна картофена запеканка отдавна не сме опитвали. Лесна, по-икономична и невъобразимо вкусна рецепта"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • кашкавал - 150 г
  • масло - 50 г
  • сол - на вкус /фина морска/
  • магданоз - 1/3 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите обелих, измих и нарязах на филийки с дебелина 3 мм. Сложих ги в тава с размер 30х22 см и ги посолих и полях с олиото.

Разбърках, добавих 3 с.л. вода /не повече/ и сложих да се пекат в загрята на 190 °C фурна за около 30 минути.

На 30-тата минута в тавата не трябва да има течност и картофите трябва да са омекнали напълно.

В съд разбърках добре яйцата, малко сол и прясното мляко. Изсипах ги върху картофите, леко разбърках и върнах във фурната за още около 15 минути или докато сместа се стегна.

Тогава поръсих с настъргания кашкавал и допекох до апетитен загар. Готовото ястие полях равномерно с разтопеното масло.

След 1-2 минути го поръсих със ситно нарязаната листна част на магданоза и сервирах картофената запеканка топла.

Добър апетит!

Когато изсипете течността, ще ви се струва много, но се стяга при печенето.

Времето за готовност на картофената гозба зависи и от самите картофи. Ползвам обикновени, стари български картофи /купени от малък производител/, които стават като масло. Не препоръчвам често продаваните френски мити. Ако са от домашна градина, е най-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Супер стана запеканката!
28.04.2023 21:58