Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Запеканки»Запеканка с яйца и коприва на фурна

Запеканка с яйца и коприва на фурна

Запеканка с яйца и коприва на фурна
Снимка: Илиана Първанова
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Свежа коприва и яйца, към които са добавени ароматни подправки, а резултатът е повече от вкусен"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр,
  • чушки - 2 бр. (червени)
  • лук - 1 глава (малка)
  • коприва - 3 шепи листа
  • яйца - 3 бр.
  • шарлан - 2 с.л.
  • хималайска сол - 1/2 ч.л. фина
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • джоджен - 1 щипка (сушен, ситно стрит)
  • босилек - 1 щипка (сушен)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме тиквичките и с белачката режем на много тънки и фини кръгчета - лесен начин, подобно на беленето, можем да режем с белачката толкова фино, колкото с нож ще ни бъде трудно.

Лука нарязваме на средно големи шайби, които раздробяваме, и те сами се отделят на извити лентички. Почистваме червените чушки от семките. С остър нож ги режем на много фини шайби-кръгчета по цялата окръжност на чушката.

Измиваме добре копривата и ако е набрана направо от градината, можем направо да я нарежем, но ако е купена, е препоръчетелно преди това да я попарим с гореща вода.

Смесваме всички зеленчуци и копривата ги разбъркваме заедно с две от яйцата (като предварително яйцата сме ги разбъркали с помощта на вилица, в отделна купичка до образуване на лека пяна, за да се смесят добре белтъците и жълтъците им).

Тази смес разстиламе в намазнена тавичка и намазваме с третото яйце. Печем на 200 градуса за около 30-35 минути.

Сервираме, докато е топло. Много подходящо да се поднася със свеж таратор (с настъргана краставица, за да може тараторът да се пие). Градински шарено и прекрасно ароматно!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: