Начин на приготвяне
Ако чушката е сурова, започнете с нея, за да може да придобие така желания и златист загар както и да пусне вкуса и аромата си. Ако е печена, я оставете за накрая, преди да подредите самото апетитно гювече.
“Позлатете” лука заедно с моркова. След като са готови лукът и морковът, добавете нарязани на по-едро гъбите и чушката. Подправете с черен пипер, сол и чубрица и издърпайте от котлона и оставете да почива под капак.
Свинските езици трябва да са сварени, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина около сантиметър. Аз ползвам изключително много тенджера под налягане и там са ми необходими 20 - 25 минути, за да сваря езиците.
Докато приготвям зеленчука, успоредно приготвям и варя езика. Така всичко ми е готово успоредно. Езиците съм разделила на половина за двете порции.
На дъното на гювечетата слагам малко от зеленчуковата смес, следват малко езици и тук е мястото за мекото сирене, ако се слага такова - може и без. Пак слагам малко от зеленчуковата смес, следвано от език. Накрая добавям домата (чери доматки) - суров, доматена паста или каквото ползвате.
Захлупвам с капачето и слагам за 20 минути във фурната на 200°C. Като минат, вадя внимателно, защото много пари, върху дървена дъска, за да не се спукат самите съдове и чуквам по едно яйце на всяко гювече.
Захлупвам ги и ги връщам във фурната за 5 -7 минути, като я изключвам.
Когато яйчицата побелеят, но са рохки в средата, свинският език в гювече е готов.