Начин на приготвяне
Узрелият бъз се измива, отцежда и почиства с вилица, като се премахват клонките.
В предварително подготвени измити и подсушени буркани с винт се нареждат ред бъз, ред захар.
Необходимо е дебелината на слоевете да бъде такава, че последният слой да е почти двоен от захар и да достига 3 см под резката за завиване на буркана.
Празното пространство е необходимо, за да може сместа да не изкипи.
Бурканите се завинтват плътно и се оставят на студено и тъмно място.
След 20 дни се разклащат внимателно.
На 40-ия ден сместа се прецежда внимателно в буркани и бутилки и се оставя на студено и тъмно, може и в хладилник. От количеството излиза окоюо 1.5 л. сироп от бъз.
Сиропът от зрял бъз може да се приема от 1 до 3 с. л. на ден като имуностимулант.