Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от зрял бъз

Сироп от зрял бъз

Desislava VasilevaDesislava Vasileva
Новак
1717148
Сироп от зрял бъз
Снимка: Desislava Vasileva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Сиропът от зрял бъз може да се приема от 1 до 3 с.л. на ден като имуностимулант"

Необходими Продукти

  • бъз - 1 кг
  • захар - 2 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Узрелият бъз се измива, отцежда и почиства с вилица, като се премахват клонките.

В предварително подготвени измити и подсушени буркани с винт се нареждат ред бъз, ред захар.

Необходимо е дебелината на слоевете да бъде такава, че последният слой да е почти двоен от захар и да достига 3 см под резката за завиване на буркана.

Празното пространство е необходимо, за да може сместа да не изкипи.

Бурканите се завинтват плътно и се оставят на студено и тъмно място.

След 20 дни се разклащат внимателно.

На 40-ия ден сместа се прецежда внимателно в буркани и бутилки и се оставя на студено и тъмно, може и в хладилник. От количеството излиза окоюо 1.5 л. сироп от бъз.

Сиропът от зрял бъз може да се приема от 1 до 3 с. л. на ден като имуностимулант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: