Начин на приготвяне
Набраните цветове от бъз се поставят в гевгир и се измиват внимателно на течаща вода. Поставят се в емайлиран или стъклен съд. Добавят се лимонът и водата.
С ръка посмачкайте цветовете и парченцата от лимона, за да пуснат ароматите си. Прибира се в хладилника, престоява 24 часа, като се разбърква от време на време и и пак се натискат цветовете и парченцата от лимона.
Извадете ги от хладилника и нека престоят, докато водата стане със стайна температура, бъркайте през това време. Цветовете се изваждат, течността се прецежда.
Добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Налива се в шишенца и се кипва за 5 мин. Оставете си в хладилника едно шише сироп за бърза консумация (трае не повече от седмица).
Така цяла година ще се наслаждавате на лековития и ароматен сироп от бъз.
Коментари