Начин на приготвяне
Тази вкусна и лека торта с есенен привкус се приготвя изключително бързо.
Ако разполагате с печена или варена тиква, ще са ви необходими буквално не повече от 30 минути.
В противен случай обелете и нарежете на кубчета половин тиква цигулка и я опечете до готовност, поръсена с малко захар и вода на дъното на съда, в който ще печете.
Половината от печената тиква намачкайте на пюре, а останалата оставете.
Заемете се с крема за тортата, като смесите прясното мляко с тиквеното пюре, захарта и подправките.
В друх съд разбийте яйцата с царевичното нишесте до гладкост.
Щом млякото се затопли и захарта се е стопила, прибавете на тънка струя яйчената смес, бъркайки непрекъснато.
Варете крема няколко минути, до желаната гъстота.
След това махнете от котлона и прибавете към горещия крем маслото. Разбъркайте до пълното му усвояване.
Разделете крема в два отделни съда и прибавете течния шоколад към единия.
Пригответе си ринг с диаметър 20-22 см поставете го в подходяща чиния за торта и запълнете дъното и стените с бишкоти.
Ползвах меки бишкоти за торта и не беше необходимо да ги потапям в течност.
Ако използвате бишкоти Савоярди, преварително потопете всяка за кратко в прясно мляко, смесено с ванилия или 1-2 лъжици ром.
Върху бишкотите полейте единия крем. Наредете върху него втори слой бишкоти, плътно една до друга и след това разпределете парченца печена тиква..
Отгоре залейте със втория крем и приберете бишкотената торта в хладилник за няколко часа, за да стегне.
След това почистете и нарежете ябълките на тънки ленти.
Сложете ги в тиган, поръсете със захар и разбъркайте.
Пригответе ги на средна степен на котлона, докато захарта се карамелизира.
След това добавете няколко лъжици ром и оставете на котлона за още няколко минути, като ги разбърквате периодично.
Наредете ябълките върху тортата с тиква, охладени и поръсете с ядки по желание.
Насладете се на тази вкусна, лека торта с тиква и ябълки.
Да ви е сладко!