Начин на приготвяне
Тиквата се обелва, почиства се и се настъргва. Размесва се с 200 г захар и се оставя да престои 30 минути.
След това сокът се отцежда и ситно нарязаните ябълки се разбъркват с орехите и канелата.
Изварата се прекарва през цедка. Сметаната се разбива с яйцето, 100 г захар и ванилената захар, след което се разбърква с предварително накиснатите във вода стафиди, изварата и лимоновата кора.
Корите се разстилат на три ивици върху ленена кърпа. Намазват се с маслото и върху всяка ивица се слага по един от трите вида пълнеж.
Кърпата се повдига леко от единия край и трите рула се навиват едновременно.
Слагат се в намазана с масло тава и се пекат в умерена фурна около 15 минути. Горещият щрудел се поръсва с пудра захар.
Щруделът с тиква, ябълки и извара е готов.