Парфе с тиква

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Парфе с тиква
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
24/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Готови ли сте за парче парфе с тиква? Че кой не е?! Някои от нас се редят за второ парче"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 11 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • олио
  • тиква - 400 г почистена
  • желатин - 2 пакета (по 10 г)
  • шоколад - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

800 грама от киселото мляко се изсипват в двоен тензух и се оставя да се отцеди за една нощ.

Тиквата се обелва и почиства от семките. Нарязва се на парченца и се залива с вода. Вари се до омекване на тиквата. Изсипва се водата и се отцежда в гевгир.

Подготвя се блатът за парфето с тиква. В купата на миксера се чукват яйцата, като в малка купичка се отделят жълтъците. Към белтъците се добавят 4 с.л. захар. Разбива се на сняг.

Добавят се жълтъците и отново се разбира. Добавя се брашното - една по една лъжиците. Разбива се.

Подготвя се форма с падащ ринг. Покрива се с хартия за печене и се намазнява. Готовата смес се изсипва във формата. Блатът за тиквения сладкиш се пече в предварително загрята на 180° фурна до готовност.

Желатинът се слага в купичка с вода, за да набъбне. Отцедената тиква се слага в удобен съд за пасиране. Добавя се останала захар - 7 с.л. Пасира се. В купата на миксера се слагат цеденото мляко и киселото мляко. Добавя се пасираната тиква. Разбърква се.

Желатинът се пуска в микровълновата за кратко, за да стане течен. Изсипва се при сместа. Разбърква се.

От вече поизстиналия блат се отстранява хартията за печене и отново се слага във формата. Подготвената тиквена смес се изсипва върху блата. Слага се в хладилника да стегне за около 4 часа.

Шоколадът се настъргва с белачка за картофи. Поръсва се върху леко стегнатото парфе и се оставя в хладилника, за да се доохлади.

Готови ли сте за парче парфе с тиква?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: