Начин на приготвяне
В купа смесете пресятото брашно и бакпулвера, разбъркайте добре.
В блендер поставете измития и подсушен спанак, смелете го.
С миксер разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете олиото, прясното мляко и ваниловата есенция, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете брашното и спанака, разбъркайте с шпатула, до еднородна гладка смес.
Разделете тестото на две равни части и изпечете два блата в постлано дъно с хартия за печене, форма за торта с диаметър 20 см., до суха клечка.
Оставете блатовете да се охладят и с помощта на назъбен нож и конец, разделете на две хоризонтално (общо 4 блата).
За крема в голяма купа смесете сметаната с пудрата захар, ванилийките и крема маскарпоне, разбийте до гладка еднородна смес.
Сглобете спаначената торта, като редувате блат и обилно мажете с крем, завършвате с крем. Намажете тортата отстрани с крем на тънък слой.
Отгоре декорирате с пресни плодове от боровинки, малини или ягоди.
Пухкавата спаначена торта е готова.
Коментари