Начин на приготвяне
Ако спанакът е пресен, почистваме и попарваме във вряща вода.
Ако е замразен, оставяме да се отпусне. Блендираме го на пюре.
В купа разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото и разбъркваме.
Добавяме спанака и отново разбъркваме. Добавяме пресятото брашно и бакпулвера, отново разбъркваме.
Разделяме на две и печем в предварително загрята фурна на 160°C за 40-45 минути.
Готовите блатове оставаме да се охладят, изравняваме ги и започваме да сглобяваме спаначената торта.
Слагаме първия блат, мажем с крема (по-желание може да се добави сладко), слагаме втория блат и отново мажем с крема заедно със стените.
Поръсваме с останалите трохи от изрязването и украсяваме по-желание сметановата торта.
Оставяме спанечана торта Пролет да стегне за няколко часа.