Начин на приготвяне
В голяма купа се изсипа киселото мляко. Добавят се овесените ядки. Разбърква се и се оставя да се накисне, докато се свари тиквата.
Тиквата се почиства от семките и се обелва. Нарязва се на малки парчета. Слага се в малка тенджера и се залива с вода. Вари се до омекване. Отцежда се и се оставя да изстине.
Връща се в тенджерата и се пасира. Чукват се яйцата и отново се пасира до хомогенна смес.
Сместа се изсипва при овесените ядки с кисело мляко. Сместа се разбърква.
Постепенно се добавя пълнозърнесто брашно и се разбърква. В тиган си слага олио да загрее. С лъжица се оформят два броя палачинки.
Когато са готови от едната страна с шпатула се обръщат да се сготвят и от другата страна. Същото се повтаря до изчерпване на сместа.
Готовата сипидя на тиган с тиква се сервира с мед.