Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Арабски Питки»Питки на тиган с тиква и извара

Питки на тиган с тиква и извара

Питки на тиган с тиква и извара
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
21/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вкусни питки без да пускате фурната? Мисията е възможна и толкова вкусна"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода за хляб - 1 к. л.
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - около 600 г
  • плънка
  • тиква - 1 ч.ч. сварена
  • извара - 100 г
  • пресен лук - 5 - 6 стръка
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварява се тиквата, отцежда се и се смесва в купа с извара и нарязани ситно пера пресен лук. Овкусява се със сол и черен пипер.

Маята се разбърква в топла вода със захарта и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавя се сол, олио, разбити яйца, кисело мляко с разбита в него сода за хляб.

Замесва се меко тесто, оставя се да втаса за 40 минути.

Разделя се на топки с големина на ябълка. Всяка се разточва на малка кръгла кора. В средата се поставя 1-2 ч. л. плънка.

Краищата се събират като вързопче. Обръща се с гладката страна и се разточва леко на питка. Така се оформят всички питки.

Загрява се тиган, намазан с олио, и печем от двете страни, на 3 степен до зачервяване. Изваждат се и намазваме с масло. Хапваме с пресни домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: